Здравейте аз съм Мария, основателка на ПриРодна

 По образование съм обучител със специализация в неформалното/прогресивно образование и III годишна практика в Скандинавия.

От малка имам силна връзка с природата и лечебните растенията. За здравето и грижата за външния си вид разчитам изцяло на народната билкова медицина от над 5 години.

Пътят ми към лечебните растения и женското здраве започна в съзряващите ми години, когато се изправих пред редица здравословни проблеми.

 

Всичко започна с огромен порив за пътуване и категоричното убеждение, че България не е моето бъдеще. Учех, работех и с радост преоткривах нови култури в продължение на 7 години.През това време преминавах през съзряващия си период от момиче към жена, който въпреки, че настъпва в ранна възраст, се разгръща още дълго време след това, като една иницияция в същинския свят на женствеността. Едновременно се опитвах да балансрам натовареното си ежедневие на работа и учене с личния си живот. Промени в тялото ми, хормоните и усещанията ми ме срещаха неподготвена. Проблеми хормони , болезнена менструация хронична умора и други. Тялото ми даваше сигнали, че нещо не е наред и има нужда от промяна.

Бързо останових, че не здравната система, а аз съм единствения авторитет, който изцяло и сърдечно търси моят интерес. Започнах да изучавам механизма на женското тяло. В последствие открих и колко неразривна е връзката между тях и нервната система на жената, което завърши цялата картинка.Разчитах изцяло на билкови лекове от народната медицина и работа със съзнанието. Така подхождах и към грижата за красота и хигиената си. Направих 5 години с коса свободна от шампоан.  Бях в идеално здраве и се чувствах и изглеждах по-добре от всякога. С мои приятелки и близки си споделяхме знания и опит и си помагахме. Докато се усетя имах малка функционална билкова аптечка, която с времето се превърна в това, днес е ПриРодна.

Всичко беше наред, но едно чувство в мен не ми даваше покой. Това беше чувството за принадлежност. Колкото повече стоях отдалечена, толкова по-силно корена ми ме дърпаше обратно вкъщи и се затруднявах да пренебрегвам истината за връзката между здравето и родовите ни корените, за богатството, силата и вълшебството на нашата българска земя. След години опитване на нови места, преживявания и всевъзможни съпоставки, не можех да открия място по-прекрасно и силно от родината ми земя.

И така, с огромна категоричност и щастие се върнах в България и се впуснах в търсене на отговори. Сега благодарение на хора, като Светослав Чешмеджиев и Краси Петкова преоткривам вълшебни и свещени места, срещам млади и стари пазители на българското културно наследство и научавам за стари билкарски школи и лечебни растения. Историята и паметта са така важни за нас. Коренът е това, без което дървото не може да изправи клоните си към живителните слънчеви лъчи, а човекът – да живее в своята пълнота.

Защо се казваме ПриРодна?

Природата, при-рода и човешката природа са взаимно свързани и поддържащи се и нашите предци неслучайно са ги назовали с едно и също име. Това е и причината да нарека това пространство Природна. Това е дума съдържаща огромно значение и послание, особено за българина.

„Род“ е корена на тези думи, а той означава още произход, там от където идваш.

 Твоята рода, е това, което ти и дало живот е те е отгледало.

 При-Родата подобно е тази, която те е дарила с живот и го поддържа, тази която ти дава нужното за да си жив, дом, храна, въздух, сила. За ТОВА споделят един и същ корен . При – Рода.

За да бъдем изцяло здрави е нужно да знаем нашия произход и история. За това е важно да се връщаме, да си спомняме и да се учим от обичаите и мъдростта на нашите предци. По същата причина е важно да бъдем в добра връзка с природата. За да може корените ни да за здрави и през тях силно да тече жизнената енергия, която ни е нужна за да растем, да цъфтим и да създаваме.